zad
Aga: rozwiąż nierownosc
cos2x ≤ cos2x − sin2x − cos2x 1 − sinx
5 mar 13:05
Aga: pomóżcie
5 mar 13:15
AC:
Czy na pewno dobrze napisałaś, bo w tej postaci to nie ma rozwiązań
5 mar 14:12
Jack: cos2x=cos
2x−sin
2x prawa strona
| cos2x−sin2x−cos2x | | cos2x−sin2x−sin2x−cos2x | | −2sin2x | |
| = |
| = |
| |
| 1−sinx | | 1−sinx | | 1−sinx | |
cos2x=1−sin
2x
czyli
| | 2sin2x | |
1−2sin2x+ |
| ≤0 |
| | 1−sinx | |
(1−2sin
2x)(1−sinx)+2sin
2x≤0 założenie 1−sinx≠0
5 mar 14:21
Jack: ostatnia linijka źle napisałem
powinno być
(1−2sin
2x)(1−sinx)
2+(2sin
2x)(1−sinx)≤0 o tak
5 mar 14:23
Aga: dzieki
5 mar 15:18