Wyprowadzić całkę.
Marcin: Mam taki problem z całką. Wiem że jest gotowy wzór, ale chodzi mi o wyprowadzenie tego. A za
bardzo nie wiem jak to zacząć.
∫ dx / (√a2−x2)}
5 mar 12:45
think: jestem chora i nie do końca pewna tego co Ci zaproponuję, bo nie jestem w stanie skupić się na
| | 1 | |
tyle by to policzyć, proponuję Ci wyciągnąć przed nawias a2 a przed cały pierwiastek |
| |
| | a | |
a następnie proponuję podstawienie x = asinx albo x = acosx
5 mar 12:57
think: ajj x = asiny nie może tam być x
5 mar 13:00