Proszę o bardzo szybką pomoc z logarytmami
kasia12270: 1.Oblicz 2log5 2 + log5 3
2. Oblicz ( log2 10) do potęgi −1 + (log5 10) do potęgi −1
3.wiedząc, że log a= 1/2 i log b= − 1/3, oblicz log z pierwiastka (ab)
4. Wasrtość wyrażenia pierwiastek z (2−7) do potęgi 2 − pierwiastek z ( 3 + pierwiastek z7) do
potęgi drugiej
DZIĘKUJĘ ZA POMOC!
LOGARYTMY TO MOJA PIĘTA ACHILLESA
5 mar 12:26
think: kasia popracuj nad zapisem treści, bo w tej postaci jak teraz to choćbym chciała to nie bardzo
mam ochotę próbować. ten zapis jest koszmarny! a wszystko da się tu zapisać poprawnie.
do potęg jest daszek potęgę wpisujesz w {miejsce na potęgę} zresztą po lewej stronie okna masz
te przykłady podane, chcesz pomocy, porządnie napisz treść.
5 mar 12:50
kasia12270: 1. Oblicz 2 log5 2 + log5 3
5 mar 12:56
kasia12270: 2.Oblicz ( log2 10)−1 + (log5 10)−1
5 mar 12:59
think: a teraz to rozumiem.
2log52 = log522 = log54
log54 + log53 = skorzystaj ze wzoru na dodawanie logarytmów o tych samych podstawach i podaj
wynik...
5 mar 13:04
Eff: 1.
logaxk
2log52=log522=log54
logax=logay=loga(x*y)
log5(4*3)=log512
5 mar 13:04
think: ad 2
| | 1 | |
(log210)−1 = |
| wykorzystamy wzór na zmianę podstawy logarytmu zamieniamy 1 na |
| | log210 | |
log
22
to samo zrób z drugą częścią zadania i skorzystaj ze wzorów na dodawanie logarytmów
5 mar 13:09
kasia12270: dziękuję..a to?
| | 3 | |
12log4 + 23log8 − |
| |
| | log210 | |
5 mar 13:16
think: na początek liczba przed logarytmem
clog
ab = log
ab
c
3 = log
28 i w ułamku korzystasz ze wzoru na zmianę podstawy tylko że w drugą stronę
5 mar 13:20
g: 2√2
15 gru 16:27
GOD?: w którym przypadku ta 3 wchodzi jako potęga 4?
3 log2 4
3log2 4
22 sty 19:36