zadanie z ciągu arytmetycznego
Sławek: długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. wyznacz stosunek pierwszego
wyrazu do jego różnicy
5 mar 12:16
Tragos: boki: a + r, a + 2r, a + 3r
(a+r)
2 + (a + 2r)
2 = (a + 3r)
2
a
2 + 2ar + r
2 + a
2 + 4ar + r
2 = a
2 + 6ar + 9r
2
2a
2 + 6ar + r
2 = a
2 + 6ar + 9r
2
a
2 = 8r
2
a = 2
√2r
| a | | 2√2r | |
| = |
| = 2 √2  |
| r | | r | |
5 mar 12:23
Tragos: oj sorry za gafę
a2 + 2ar + r2 + a2 + 4ar + 4r2 = a2 + 6ar + 9r2
5 mar 12:24
Tragos: po redukcji:
a
2 = 4r
2
a = 2r
| a | | 2r | |
| = |
| = 2  |
| r | | r | |
5 mar 12:29
Sławek: dlaczego przyjąleś takie boki

?
5 mar 12:35
Sławek: jeżeli masz takie założenia to raczej stosunek nie powinien być a/r.
5 mar 12:35
Sławek: w odpowiedziach są wyniki 3 i −5
5 mar 12:36
Tragos: ojjjjjjj i dobrze patrzysz
5 mar 12:37
5 mar 12:38
Sławek: ja założyłem że boki to:a, a+r i a+2r; r≠0, a>0
Następnie musimy rozpatrzyć dwa przypadki w zależności od r.
1. r>0 to mamy: a
2+(a+r)
2=(a+2r)
2
2. r<0 to mamy: a
2=(a+r)
2+(a+2r)
2
Tylko nie za bardzo mam pomysł jak to poźniej otrzymać takie rozwiązania

?
5 mar 12:45
Agniesia: nie łatwiej wykorzystać zależności w trójkącie egipskim i od razu podać Odp ?
5 mar 12:45
Tragos: w równaniu kwadratowym potraktuj r jako parametr
5 mar 12:46
Sławek: a mogę prosić o dokładniejsze odpowiedzi?
5 mar 12:53
Agniesia: robisz identycznie jak Tragos tylko na tym co podałeś.
5 mar 13:01
Sławek: Do Agniesi: trojkąty egipskie to tylko pewne specyficzne trojkąty prostokątne, a my musimy
rozpatrywać bardziej ogólnie.
5 mar 13:02
Agniesia: trójkąty Egipskie są co prawda specyficznymi trójkątami prostokątnymi. Jednak w gronie
trójkątów egipskich jest grupa trójkątów prostokątnych o bokach które tworzą ciąg
arytmetyczny. Wystarczy wziąć jedne taki trójkąt i rozpatrzeć bardzo proste przypadki.
Jak wolisz na około to musisz niestety liczyć tak jak Tragos.
5 mar 13:06
Tragos: 1. r > 0
−3r
2 − 2ar + a
2 = 0
Δ = 4a
2 −4*(−3)*a
2 = 16a
2
√Δ = 4a
| | 2a + 4a | |
r2 = |
| = −a odpada |
| | −6 | |
i r < 0 analogicznie
5 mar 13:09
Sławek: Tragos: a mozesz mi jeszcze zrobić 2 przypadek

?
5 mar 14:27
Sławek: bo wychodzi mi jeszcze w drugim przypadki ze a/r =−1 i a/r = −5 , i nie wiem dlaczego odrfzucić
tą −1
5 mar 14:28
Sławek: ok.
juz wszystko wiem
5 mar 14:37