Proszę o pomoc, miejsce zerowe funkcji
Domiś: | | 3x2 | |
Cześć. Muszę wyznaczyć miejsce zerowe funkcji |
| . Mógłby mi ktoś pomóc ? |
| | x−1 | |
5 mar 12:01
Patronus:
3x
2 = 0
x
2 = 0
x=0 − miejsce zerowe
5 mar 12:11
Domiś: Dziękuję Patronusie. Ale mółgbyś mi jeszcze napisać, dlaczego licznik przyrównuje się do zera ?
Bo nigdy nie wiem, czy licznik, czy mianownik mam przyrównać.
5 mar 12:22
Tragos: mianownik nigdy nie może być zerem, więc na początku zadania zawsze należy zacząć od dziedziny:
x − 1 ≠ 0 => x ≠ 1
jeżeli przyrównując licznik do 0, wyszłoby że x = 1 wówczas należy odrzucić to
5 mar 12:31
Domiś: Dziękuję bardzo
5 mar 12:35
Domiś: Przy dziedzinie wyszłoby D x należy do R \ {1} ?
5 mar 12:38