trzy kolejne boki czworokąta opisanego na okręgu tworzą ciąg
nataszka: Trzy kolejne boki czworokąta opisanego na okręgu tworzą ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie
10 i sumie 70. Wyznacz długości boków tego czworokąta.
Napiszę tu moje obliczenia do momentu, w którym pojawia się problem:
s
4= 70
a
1=10
kolejne boki to a
1q a
1q
2 i a
1q
3
| 10−10q4 | | 70−70q | |
| − |
| = 0 |
| 1−q | | 1−q | |
10−10q
4−70+70q=o
−10q
4+70q−60=0 |: (−10)
q
4−7q+6=0
to podzieliłam przez q−1 hornerem i wyszło
(q
3+q
2+q−6)(q−1)=o
i dalej już nic nie wymyślę, nie umiem znaleźć już żadnych dzielników tego wielomianu, więc
chyba robię gdzieś błąd, z góry dziękuję za pomoc
5 mar 09:49
nataszka: już wszystko jasne, oczywiście tylko 3 boki tworzą ciag a ja liczyłam 4.
5 mar 10:03
ejendi:
jest ok, błędu nie ma, tylko trzeba wpaść na sposób
to równanie ma cztery pierwiastki:
dwa rzeczywiste i dawa urojone
widać, że
q1=1
drugi znalazłem na piechotę, najbliższa wartość
q2=1,3891
też mam zaćmę, bo chodzi o wyliczenie jakby oprocentowania i pamiętam,
że to się robiło przez logarytmowanie
5 mar 10:47
ejendi:
no własnie, a ja zajałem sie równaniem a nie treścią

!
5 mar 12:07
Aga1:

q>0 i b>0
10+10q+10q
2+b=70 −−−3 boki tworzą ciąg geometryczny, a nie 4.
10+10q
2=10q+b −−−własność czworokąta opisanego na okręgu
5 mar 13:40