ekstremum warunkowe prosze o pomoc
Ania: ekstemum warunkowe:
8−x12−2x22
PRZY WARUNKU : x1+2x2=8
5 mar 08:56
Trivial:
Skoro masz warunek x1+2x2=8, to łatwo to zadanie rozwiążesz.
x1 = 8−2x2
f(x1,x2) = 8−x12−2x22 = 8−(8−2x2)2−2x22 = ... = φ(x2) ← funkcja jednej zmiennej.
φ'(x2) = ... itd.
5 mar 09:25
Ania: dzieki trivial .chodzi mi o wynik bo nie wiem czy nie pomylilam sie w obliczeniach czy punkt
podejrzany o ekstremum to :3/8;3/8 i czy z hesjana wychodzi −12.?
5 mar 09:29
Trivial:
Przy rozwiązywaniu moją metodą nie musisz nawet wiedzieć, że coś takiego jak macierz Hessego
istnieje.

Funkcja φ(x
2) jest funkcją
jednej zmiennej → po prostu przyrównać pochodną
do zera itd. Dla uproszczenia zamiast x
2 piszę x.
φ(x) = 8−(8−2x)
2−2x
2 = 8−64+32x−4x
2−2x
2 = −6x
2+32x−56
Jest to parabola z ramionami skierowanymi do dołu → ma maksimum lokalne
φ'(x) = −12x + 32
| | 8 | |
φ'(x) = 0 ⇔ 12x = 32 → x = |
| . |
| | 3 | |
| | 8 | | 8 | |
Czyli x1 = 8−2* |
| = |
| . |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
Zatem funkcja f(x1, x2) ma warunkowe maksimum lokalne w punkcie (x1,x2) = ( |
| , |
| | 3 | |
| | 8 | | 40 | |
|
| ) o wartości równej − |
| . |
| | 3 | | 3 | |
5 mar 09:50
Ania: dzieki wielkie juz wiem gdzie byl moj blad pomylilam sie w mnozeniu
5 mar 09:55