ile wyrazów ciągu a_n spełnia nierówność
nataszka: | | 3+5+...+(2n+1) | |
Dany jest ciąg an= |
| . Ile wyrazów tego ciągu spełnia nierówność |
| | n2+4n+4 | |
obliczam sumę wyrazów z licznika i podstawiam <17 , ale wychodzą wyniki z pierwiastkami,a n
musi być przeiceż całkowite, to samo z mianownikiem... pomocy!
5 mar 08:54
Aga1: licznik jest sumą n wyrazów ciągu arytmetycznego
| | a1+an | | (3+2n+1)*n | | 2n2+4n | |
Sn= |
| *n= |
| = |
| =n2+2n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | n2+2n | | 17 | |
an= |
| ≤ |
| //*21(n2+4n+4) |
| | n2+4n+4 | | 21 | |
21(n
2+2n)≤17(n
2+4n+4)
tak Ci wyszło?
5 mar 09:07
nataszka: nie, bo zamiast n jako liczbę wyrazów ciągu podstawiłam 2n−1 (liczba wyrazów ciągu: a
n−a
1+1)
rozumiem, że przekombinowałam, teraz to dalej policzę, dzięki
5 mar 09:13