Wielomiany - dzielenie pisemne
guowa: Witam!
Mam problem z zadaniem ze strony
http://www.zadania.info/d25/488344
Nie lubię dzielenia wielomianów poprzez grupowanie, dla mnie jest to nieczytelne. Wiec
spróbowałem zrobić to pisemnie, ale stanąłem w miejscu. Nie wiem co dalej mam robić. Czy może
ktoś mnie nakierować? W rozwiązaniu na stronie wyżej jest mowa o p=3, nie wiem skąd to
wynika..
To co mi samemu udało się skombinować..
(x
3+px
2−x+q):(x
2+4x+4)=x +p−4
−x
2(p−4)−4x(p−4)−4(p−4)
wiemy ze reszta ma być równa 1−x, wiec...
−4x(p−4)−4(p−4)+q−5x=1−x
−4px−4p+12x+q+15=0
Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić...
Pozdrawiam