11
Ruda: Jak obliczyć sume ciągu arytmetycznego jeżeli znam Sn, a1, r ; a nie znam an oraz n ?
4 mar 22:43
Tragos: chcesz obliczyć S
n, a je znasz?
4 mar 22:44
Ruda: Chcę obliczyć ile wyrazów trzeba dodać do siebie aby otrzymać znane Sn
4 mar 22:45
Tragos:
a
n = a
1 + (n−1)r
z tego korzystasz
4 mar 22:53
Ruda: dzięki
4 mar 22:54
Ruda: Kurcze nie wychodzi mi...
4 mar 22:57
Tragos: podaj może treść zadania
4 mar 22:59
Ruda: 7 wyraz pewnego ciągu arytmet. jest równy log2 2√2, a 3 wyraz to log2 √28.
ile początkowych wyrazow tego ciągu trzeba dodać aby otrzymać liczbę 104512 ?
4 mar 23:39
Tragos:
4r = 4
r = 1
| | 3 | | 3 | | 12 | | 9 | |
a1 = |
| − 6 = |
| − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
r = 1
| | −9 + n − 1 | |
1045U{1}[2} = |
| * n |
| | 2 | |
2091 = (n − 10)n
2091 = n
2 − 10n
n
2 − 10n − 2091 = 0
Δ = 8464
√Δ = 92
| | 10 + 92 | | 102 | |
n2 = |
| = |
| = 51 |
| | 2 | | 2 | |
n = 51
4 mar 23:50
Eta:
Można tak:
a
7−a
3= 4r
| | √2 | | 2√2*8 | |
log22√2− log2 |
| = log2 |
| = log216 = 4 |
| | 8 | | √2 | |
| | 9 | |
to: 4r=4 ⇒ r=1 to a1= a3−2r = .......... = − |
| |
| | 2 | |
| | a1+an | | n−10 | |
Sn= |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
n*(n−10)= 2091 = 51*41 ⇒
n= 51
5 mar 00:26
Tragos: 
5 mar 00:28
Eta:
5 mar 00:30