.
Pomocy !!: Trapez równoramienny o podstawach 5 i 11 oraz kacie ostrym 45 stopni obraca się wokół
krótszej podstawy. Oblicz objętość powstałej bryły obrotowej.
4 mar 22:36
Beti: trzeba obl. h trapezu, bo jest to promień podstawy powstałej bryły
| | ht | | a−b | | 11−5 | |
tg45o = |
| (bo |
| = |
| = 3 =hs) |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
h
t=3
V
w = π*3
2*11 = 99π (r
w = h
t i h
w = a=11)
| | 1 | |
Vs = |
| π32*3 = 9π (rs = ht i hs = 3) |
| | 3 | |
V
bryły = V
w−2V
s = ...
4 mar 22:49
Eta:

r
w=r
st= 3 h
w=11 h
st= 3
V(br) = V
w−2V(st)=.........
4 mar 23:05
Pomocy: DZIĘKUJE

WYSZŁO MI
4 mar 23:13