ciagi
ciaguen: | | ⎧ | a1=4 | |
| Dany jest ciąg (an) zdefiniowany rekurencyjnie | ⎩ | an=2an−1+3n | Wykaż, że ciąg (a3 ,
|
a
4 , a
5 − 52) jest ciągiem arytmetycznym.
4 mar 22:07
ciaguen: help
4 mar 22:24
Mila: a2=2*4+3*2=14
a3=2*14+3*3=37
a4 =2*37+3*4=86
a5=135
dalej sprawdź sam.
4 mar 22:28
Tragos: a
1 = 4
a
2 = 2a
1 + 3*2 = 8 + 6 = 14
a
3 = 2a
2 + 3*3 = 28 + 9 = 37
a
4 = 2a
3 + 3*4 = 74 + 12 = 86
a
5 = 2a
4 + 3*5 = 172 + 15 = 187
86 =
37 + 187 − 522
86 = 86
L = P
4 mar 22:28
Mila: a5 pomyłka( u Tragos dobrze.)
ciąg, 37,86,135
4 mar 22:33
Beti: a
2=2*4+3*2 = 14, więc:
a
3 = 2*14+3*3 = 37 =
b1
a
4 = 2*37+3*4 = 86 =
b2
a
5−52 = 2*86+3*5 − 52 = 187 − 52 = 135 =
b3
| | b1+b3 | |
Ciąg utworzony z tych wyrazów jest arytm. jesli: b2 = |
| |
| | 2 | |
86 = 86
L=P − czyli
ciąg jest arytm.
cbdw
4 mar 22:34