równanie prostej
makta: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pkt. P(1,1) i prostej prostopadłej do prostej
l : 2x − 6 = 0
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pkt. P(−1;1) i równoległej do prostej l : x + 6y
= 0
Dziękuje Wam bardzo

Pozdrawiam
4 mar 21:54
Beti: 1) l: 2x−6=0 −− 2x=6 −− x=3 − jest to prosta pionowa
do l prostopadła jest każda prosta pozioma y=b − skoro ma ona przechodzić przez (1,1), to ma
równanie y=1
2) l: x+6y=0 − wyznacz y, a następnie skorzystaj z warunku: l||k <=> al=ak
4 mar 22:05