stereometria
Dlaczemu nie?: Proszę o wytłumaczenie
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzna zawierającą przekątną podstawy i
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60.
Zanim doszedłem jak ten przekrój ma wyglądać to troszkę zeszło, ale jak obliczyć drugą podstawę
tego przekroju (trapezu) to nie mam pojęcia. Na swoje pytanie prawie znalazłem odp.:
https://matematykaszkolna.pl/strona/692.html, ale
nie wiem skąd wiadomo, że |CD|=|AB|−|KN|?
4 mar 21:44
Dlaczemu nie?: pomoże ktoś?
4 mar 21:54
Aga1:

Taki przekrój?
4 mar 21:55
Dlaczemu nie?: Tak. Pytanie jest odnośnie linka.
4 mar 21:58
Dlaczemu nie?: rozjaśni mi ktoś może?
4 mar 22:13
Aga1: Wyświetla się nie ma takiej strony.
4 mar 22:17
Aga1: domyślam się o co Ci chodzi, więc narysuję swój rysunek, a oznaczenia sobie dopasujesz.
4 mar 22:20
Dlaczemu nie?: Tak więc |CD| to górna podstawa tego trapezu. |AB| to przekątna kwadratu,a także dłuższa
podstawa trapezu. |KN| to h z tego rysunku. Nie wiem skąd wiadomo, że |CD|=|AB|−|KN|?
4 mar 22:24
Aga1:
4 mar 22:32
Dlaczemu nie?: Mogłabyś mi narysować rysunek do tego zadania?

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości 6√2 i krawędzi bocznej
długości 10. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzna równoległa do przekątnej
podstawy, przechodzącą przez jego wierzchołek nienależący do podstawy i nachyloną do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60.
4 mar 22:46
Aga1:

IOSI obliczysz z różowego trójkąta
| | 5√2 | |
IOKI= |
| −−połowa przekątnej kwadratu |
| | 2 | |
ISKI=IOKI−IOSI
Z podobieństwa trójkątów
4 mar 22:47
Aga1: Nie podoba mi się coś treść tego zadania.
Sprawdź jeszcze raz w książce.
4 mar 22:51
Dlaczemu nie?: Niestety przepisałem dobrze...
4 mar 23:43
Dlaczemu nie?: masz jakiś pomyśl na to?
4 mar 23:53
Aga1: Nie mam pomysłu, bo w ogóle tego nie rozumiem, może jutro przeczytam jeszcze raz.
5 mar 00:02
5 mar 00:03
Aga1: Eta, ale chodzi o zadanie z ostrosłupem, zerknij.
5 mar 00:11
Aga1: Może w zadaniu z ostrosłupem jest płaszczyzną prostopadłą zamiast równoległą do przekątnej
podstawy.?
5 mar 13:26
Aga1:

Ale ze mnie gapa, nie doczytałam, że ta płaszczyzna ma być pod kątem α.
α=60
0, ICWI=10
a=IBCI=6
√2
Przekrojem jest trójkąt równoramienny EFW.
d=IACI=a
√2=6
√2*
√2=12.−−−przekątna podstawy
W trójkącie OCW
H
2+6
2=10
2
H=8
W OGW
| | 1 | | 8√3 | | 18−8√3 | |
IAGI= |
| d−x=6− |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Trójkąty ABD i AFE są podobne
Z tego wylicz IEFI− podstaw do wzoru na pole.
5 mar 15:04