rozwiązanie równania
Basia: Byłabym wdzięczna jeśli ktoś wyjaśniłby mi jak rozwiązać to równanie
2cos2(3x−π4)=12 dla x∊<o,2π>
4 mar 21:25
Mila: | | π | | 1 | | π | | 1 | |
cos(3x− |
| )= |
| ⋁ cos(3x− |
| )=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
spróbuj dalej sama
4 mar 21:29
Eta:
| | π | | 1 | | π | | 1 | |
cos(3x− |
| )= |
| lub cos(3x− |
| )= − |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
3x− |
| = |
| +k*2π lub 3x− |
| = − |
| +k*2π , k∊C |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
3x=.... lub 3x=....
x=.... x=....
i wybierz te x które należą do przedziału <0,2π>
4 mar 21:33
Basia: Dziękuję za tak szybką odpowiedź, ale właśnie niestety dalej nie rozumiem, a konkretnie chodzi
mi o ten moment
3x−π4=π3+k*2π lub 3x−π4=−π3+k*2π
4 mar 21:43
Mila: cos 60
0 ={1}{2}
| | π | |
cały argument Twojej funkcji przyrównujesz do |
| |
| | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
Czyli 3x− |
| = |
| +2kπ lub 3x− |
| =− |
| +2kπ zobacz na wykresie cosx |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
z tego oblicz x
II)
cos jest ujemny w II i II ćwiartce.
| | π | | π | | π | | π | |
3x− |
| =π− |
| +2kπ lub 3x− |
| =π+ |
| +2kπ |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
teraz oblicz x
1,x
2,x
3,x
4 a ja spawdzę.
4 mar 22:09
Basia:
Nie jestem pewna, bo nadal słabo to rozumiem
4 mar 23:05
Basia:
Nie jestem pewna, bo nadal słabo to rozumiem
4 mar 23:06
Mila: Dobrze obliczyłaś, nie wiem w końcu z czym masz trudności.
Czy umiesz rozwiązywać zwykłe równania?
Najpierw naucz się rozwiązywać:
| | 1 | |
cosx = |
| itp. masz to objaśnione na forum − popatrz z z lewej strony na spis. |
| | 2 | |
4 mar 23:26
Basia: Największy problem miałam z tym co wcześniej pisałam, ale teraz powoli się już rozjaśnia.
Trochę jeszcze poćwiczę i mam nadzieję, że wszystko będzie jasne.

Dzięki wielkie za pomoc
4 mar 23:33
Mila:
4 mar 23:34