Fizyka..proszeee pomóżcie;)
Kingula: Dwie grzałki o mocach p1=400W i p2=500W na napięcie U=110V połączono szeregowo. Jaki opornik R
należy dołączyć szeregowo do grzałki by można je było bezpiecznie włączyć do sieci o napięcie
2U=220V.
4 mar 20:55
ejendi:
p1=400W i p2=500W U=110V
gdyby moce grzałek były równe opór byłby zbędny
w tym przypadku nalezy dobrać opór taki by nie przekroczyć
mocy grzałeki p1
4 mar 21:43
ejendi:
p1 p2 V V
400 500 110 220
I1=W1/110 3,64 I=220/(R1+R2)= 4,04 bez oporu R
I2=W2/110 4,55
R1=110/I1 30,25
R2=110/I2 24,20
R=(U−I1(R1+R2))/I1
R= 6,05 Ω należy włączyć w szerg z grzałkami
spadki napięć na:
p1 p2 suma
122,22 97,78 220 bez oporu R
p1 p2 R
110 88 22 220 z oporem R
moc przy 220V
p1 p2 R
400 320 80 wat
4 mar 22:10