funkcja
PaNNa: Przedział <−4, +nieskończoności) jest zbiorem wartości funkcji :
a y=x2 − 4
b y=x2 + 4
c y=(x−4)2
d y=(x+4)2
4 mar 20:49
Krzysiek: a
4 mar 20:53
Aga1: Zw=<q,∞),
gdzie q=−4?
4 mar 20:54
PaNNa: można prosić o wytłumaczenie ?
4 mar 21:04
Aga1: Z postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q
odczytujesz, że a=1, ramiona paraboli skierowane są do góry, wierzchołek jest punktem najniżej
położonym, (najmniejsza wartość funkcji jest w wierzchołku, a największej nie ma)
Jest to wzór
gdy a>0 to Zw=<q,∞)
Podane Zw= <−4,∞) z tego wynika, że q=−4
a) p=0, q=−4
b)p=0, q=4
c)p=4, q=0
d)p=−4, q=0
4 mar 21:15