oblicz
mala: pani Kwiatkowska złożyła do banku 10.000zl. Po 18miesiącach na koncie pani Kwiatkowskiej było
11 248, 64. Jakie jest oprocentowanie w skali roku, jesli bank kapitalizuje odsteki co poł
roku? nie uwzględniająca podatku dochodowego.
Bardzo proszę o pomoc. z którego wzoru skorzystac?
4 mar 20:44
Artur z miasta Neptuna:
rób z tego wzoru co Ci wcześniej podałem ... czyli:
| | r | |
11248,64 = 10000(1+ |
| )3 ... i wyznaczasz 'r' |
| | 2 | |
4 mar 21:26
pigor: ... np. tak : niech
x%=? − szukane oprocentowanie , to ze wzoru na procent składany z
kapitalizacja odsetek różną od rocznej :
| | x% | | x | |
10000 *(1+ |
| )3 = 11248,64 ⇔ (1+ |
| )3 = 1,124864 ⇔ |
| | 2 | | 200 | |
| | x | |
1+ |
| = (1,124864)0,(3) ⇔ x=200 *(1,04−1) ⇒ x=200 * 0,04 ⇔ |
| | 200 | |
x%=8% − szukane
oprocentowanie w skali roku banku . ...
4 mar 21:41
mala: wielkie dzieki
4 mar 21:51
mala: mozecie mi jeszcze powiedziec dlaczego dzielimy procent przez 2? we wzorze jest przez 100
4 mar 21:53
pigor: ... bo kapitalizacja co pół roku , czyli co
12 roku , dlatego oprocentowanie w skali roku
dzielimy przez 2,
a do potęgi 3 bo 18 miesięcy = 3 razy 6 miesiecy , czyli 3 razy "pół roku" . ...
4 mar 22:09