Czy istnieje ciąg geometryczny taki, że pierwszy wyraz jest nieparzysty,
ysiulec: Czy istnieje ciąg geometryczny o wyrazach całkowitych taki, że pierwszy wyraz jest liczbą
nieparzystą, a pozostałe wyrazy liczbami parzystymi?
Hmmm no i padłem, bo nie wiem

Próbowałem a
1 = 2*1+1 = 3 i dalej wyznaczać, ale to na pewno nie tą drogą powinienem iść

Jak zacząć?
4 mar 20:33
Aga1: Tak
np.a1=3, q=2−−−całkowite parzyste.
3,6,12,24,48,...
4 mar 20:44
Beti: np ciąg: 1,2,4,8,16,.... → an = 2n−1
4 mar 20:59
ysiulec: Dziękuję

A jak udowodnić, że nie istnieje taki ciąg geometryczny o wyrazach całkowitych, że pierwszy
wyraz jest liczbą parzystą, a pozostałe wyrazy nieparzystymi?
4 mar 21:06
bodek: ?
4 mar 21:21
Beti: jeśli a1 jest parzyste, to liczba parzysta pomnożona przez jakąkolwiek liczbę całkowitą daje
zawsze liczbę parzystą (inaczej: iloczyn l. parzystej i dowolnej l. całk.jest zawsze
parzysty).
4 mar 21:26
ysiulec: Dziękuję
4 mar 21:28
Artur z miasta Neptuna:
a ja też mogę

mogę mogę?
a
1 = 796574921
q = 0
4 mar 21:33