matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
viola:
mam taka granice (π−x)tg x/2 liczac caly czas wychodzi mi −2, a powinno byc 2 , pochodna (π−x) wynosi −1
prosze o pomoc
4 mar 20:05
pigor:
... jak domyślam się chodzi ci o granicę w zerze , więc możesz nie regułą H, np. tak
x
π
x
π−x
2
lim(π−x)tg
=lim(π−x)ctg(
−
)=lim2
=2*1= 2 . ...
2
2
2
π−x
tg
2
4 mar 22:29