Artur z miasta Neptuna:
a)
rozpatrujesz wszystkie liczby, które na miejscu dziesiątek ma zero (jest ich 9*10 = 90) +
liczby, które na miejscu jedności mają zero (jest ich 9*10=90)
− liczby, które mają i na
miejscu dziesiątek i na miejscu jednostki cyfrę zero (a ich jest 9)
czyli:
90+90−9 = 171
b)
najmniejsza to oczywiście 0 (iloczyn dodatnich cyfr nie może być ujemny

największa to 9*9*9 (chyba też logiczne)
c) 30 = 15*2 = 1*2*3*5
możliwe liczby to:
235
253
352
325
523
532
ale także:
165
156
516
561
615
651
d)
100 = 1*2*2*5*5
oczywiście ... dla chociażby x = 455