Rozłóź na czynniki
Karolina32: W(x)=x
4 + x
3 − 7x
2 − 13x − 6
Nie umiem sobie z nim poradzić. Z dzielenia mi wychodzi x
4+x
3−7x
2−13x−6 : x+1 = x
3 − 7x − 6
czyli: (x
3−7x−6)(x+1). Jak rozłożyć pierwszy nawias? Chyba coś źle
4 mar 19:57
halo hans: po co tak z x4 + x3 wyciągnoć x
3 przed nawias a z 7x2 − 13x wyciągnoć x a 6 zostaw w spokoju
jako wolny

i wyjdzie Ci pieknie
4 mar 19:59
Karolina32: x3(x + 1) − x(7x+13) − 6. Ale ja tu nie widzę rozwiązania. Przepraszam, bo może źle
sformułowałam treść zadania. Ja tu muszę znaleźć miejsca zerowe, wiec nawiasy muszą mieć tą
samą zawartość a z tym ciężko i do tego 6 musi być gdzieś wsadzone, żeby wyszło. Na inne
kopyto to należy zrobić
4 mar 20:06
halo hans: znajdz dzielniki i po sprawdzaj,wiesz jak to sie robi
4 mar 20:08
Karolina32: no zrobiłam tak na początku − w pierwszym poście. W(−1) = 0. dlatego dzielę przez x+1 i
wychodzi mi x3−7x−6. Ale nie umiem wyciągnąć pierwiastków z tego.
4 mar 20:10
halo hans: a pod inne dzielniki próbowałąś
4 mar 20:11
halo hans: moze ma oprucz −1 jescze jeden
4 mar 20:12
Karolina32: w(3) = 0 wynik: dla innych nie ma
(x3+4x2+5x+2)(x−3)
to należy znowu rozkładać?
4 mar 20:25
boso przez swiat: matko trzymajcie mnie ,ty jestes w liceum

do zawodówki jak Ty takiego nie umiesz zrobić!
4 mar 20:45
Karolina32: no to może mi pomożesz a nie będziesz obrażać. Widzisz, że nie daję Wam zadania bo mi się nie
chce tylko próbuje rozwiązać. Z taką kulturą nie dziwię się, że chodzisz boso przez świat..
4 mar 21:43
Agniesia: Ech

Nie obczajam kolesia

Czekaj karolinko. Przeliczę to.
4 mar 21:53
Agniesia: Rozłożyłam to trochę innym sposobem.
wynik to : (x−3)(x+1)2(x+2)
Z tego co widzę to twój początkowy pomysł był dobry więc radzę go kontynuować.
4 mar 22:06
Karolina32: Agniesia. Cieszę się, że się do tego zabrałaś i podałaś mi wynik, lecz mi zależy na tym byś mi
pokazała jak to rozwiązać. Mój początkowy sposób zakończył się na (x3−7x−6)(x+1) i nie umiem
go dalej pociągnąć także nie wiem jak dojść do końca.
4 mar 22:21
Agniesia: a jak rozłożyć :
x3 − 7x − 6
z wielomianem stopnia IV radzisz sobie ale z wielomianem stopnia III już nie ?
4 mar 22:22
Mila: w(−1) =0
(x3−7x−6):(x+1)=x2−1x−6
x=−1
1 0 −7 −6
1 −1 −6 0
teraz delta.
4 mar 22:46
Gustlik: W(x)=x4 + x3 − 7x2 − 13x − 6
Hornerem najlepiej:
1 1 −7 −13 −6
1 1 2 −5 −18 −24
−1 1 0 −7 −6 0
x=−1 jest pierwiastkiem
Mamy:
W(x)=(x+1)(x3−7x−6)
Jeszcze raz Horner:
1 0 −7 −6
−1 1 −1 −6 0
x=−1 jest pierwiastkiem co najmniej 2−krotnym, mamy:
W(x)=(x+1)2(x2−x−6)
Δ=25, √Δ=5
x1=−2, x2=3
Odp: W(x)=(x+1)2(x+2)(x−3)
5 mar 00:20
Agniesia: najlepiej Ferrarim

x
4 + x
3 − 7x
2 − 13x − 6 = 0
x
4 + x
3 = 7x
2 + 13x + 6
x
4 + x
3 + 0,25x
2 = 0,25x
2 + 7x
2 + 13x + 6
(x
2 + 0,5x)
2 = 7,25x
2 + 13x + 6
(x
2 + 0,5x + y)
2 = 7,25x
2 + 13x + 6 + a
a = (x
2 + 0,5x + y)
2 − (x
2 + 0,5x)
2 = ...
P = 7,25x
2 + 13x + 6 + 2x
2y + y + y
2 = (7,25 + 2y)x
2 + (13+y)x + 6+y
2.
P = (7,25 − 1)x
2 + 12,5x + 6,25 = (2,5x + 2,5)
2
(x
2 + 0,5x − 0,5)
2 − (2,5x + 2,5)
2 = 0
(x
2 −2x − 3)(x
2 + 3x + 2) = 0
(x+1)(x−3)(x+1)(x−2) = 0
(x+1)
2(x−2)(x−3) = 0
5 mar 00:27
Gustlik: Tylko że Ferrariego mało kto zna, a Horner jest w niektórych szkołach przerabiany i jest
prostszy. Pozdrawiam
5 mar 00:33
Agniesia: Tylko że Hornerem nie rozwiążemy niektórych przykładów
5 mar 00:35
Eta:
5 mar 00:37
Agniesia:
5 mar 00:39
Gustlik: Zgoda, ale Ferrariego nie ma w szkołach średnich nawet na rozszerzeniu, a Horner jest, więc
raczej nie dadzą do rozwiązania wielomianów niemożliwych do rozwiazania Hornerem. Pozdrawiam
5 mar 00:39
Eta:
Gustlik "Agnieś" to przyszły
beffe.... gor
5 mar 00:40
Agniesia: Przecież uczniowie bardzo chętnie nauczą sie tej metody
5 mar 00:46
Karolina32: spójrzcie sobie w lustro.<− jak takie mądre to rozwińcie tą myśl − tylko z tej negatywnej
perspektywy.
5 mar 00:47
Agniesia:
5 mar 00:54