rozloz wielomian
jok: oblicz rownanie
x
4 − 6x
2 −4= 0
dzielniki wolnego wyrazu to −4,−2,−1, 1,2,4, lecz z zadnego nie wychodzi 0

gdyby wyszlo bym
podzielil wielomian i wyszly by mi nastepne pierwiastki
4 mar 19:40
Saizou : wprowadź zmienną t=x2
4 mar 19:41
konrad: zrób podstawienie
t=x2
t2−6t−4=0
4 mar 19:42
Saizou : i będziesz miał t2−6t−4=0 zwykła równie kwadratowe tylko pamiętaj, na końcu podstaw t do x2 i
oblicz x
4 mar 19:43
Tragos: niech t = x
2, t ≥ 0
t
2 − 6t − 4 = 0
Δ = 36 − 4*(−4) = 36 + 16 = 52
√Δ =
√52 = 2
√13
| | 6 + 2√13 | |
t2 = |
| = 3 + √13 |
| | 2 | |
t = 3 +
√13
x
2 = 3 +
√13
x =
√3 + √13 lub x = −
√3 + √13
4 mar 19:43
jok: dziekuje za podzpowiedz, juz robilem a tu plum i tragos zrobil
4 mar 19:46