HALINKA: Przygotowuje sie do rozszerzonej matury i mam problem z tym zdaniem okrag x2+y2-2y-3=0
napisz rownania prostych stycznych do tego okregu i rownoleglych do prostej y=√2x
8 maj 16:36
Jakub: Najpierw ustalasz środek okręgu przekształcając równanie do tej postaci
x2+(y-1)2=4 czyli środek to (0,1)
Prosta przechodząca przez dwa punkty styczności będzie prostopadła do y=√2x, czyli
będzie miała równanie y=-1/√2x+b
Współczynnik b wyznaczasz z tego, że ta prosta przechodzi przez (0,1)
Jak masz tą prostą to wyznaczasz współrzędne punktów styczności rozwiązując układ równań:
prosta+równanie okręgu.
Dalej już prosto, jakby co to pisz
8 maj 22:09