Wielomiany
Karolina32: 1.Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x2 − 3x jest równa R(x) = 2x, jednym
z jego pierwiastków jest liczba 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
F(x) = x3 − 4x2 + 3x.
2. Dany jest wielomian W(x)=x3 + ax2 + 23x + b. Wyznacza i b oraz znajdź jego pierwiastki,
wiedząc, że ich stosunek wynosi 1 : 3 : 5 oraz b<0.
Na lekcji robiliśmy podobne zadania do 1. ale różnią się nieco i nie wiem jak rozwiązać. 2 −
zupelnie nie wiem jak. Czy możecie pomóc?
4 mar 19:21
Aga1: 1)w(x)=q(x)x(x−3)+2x
w(0)=0
w(3)=6
w(1)=0
w(x)=Q(x)x(x−3)(x−1)+ax2+bx+c
w(0)=c
c=0
w(1)=a+b
a+b=0⇒a=−b
w(3)=9a+3b=6
−9b+3b=6
b=−1
a=1
R(x)=x−1.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłam.
4 mar 20:19
Karolina32: Spróbuje to ogarnąć jak wrócę, bo muszę wyjść z psem ale już coś świta. A ma ktoś pomysł na 2?
4 mar 20:31
Aga1: 2.
Pierwiastki oznaczę p,3p, 5p
Wielomian można zapisać w postaci iloczynowej
W(x)=(x−p)(x−3p)(x−5p)
po wymnożeniu w(x)=x3−9px2+23p2x−15p−−−ten wielomian musi być równy wielomianowi podanemu
w(x)=x3+ax2+23x +b Z tego wynika, że
23p2=23⇒p=1 lub p=−1−−−odpada, bo b<0
b=−15p=−15*1=−15
a=−9p=−9
4 mar 21:07
Karolina32: W 2 wszystko ok tylko powinno być −153, lecz to nie zmienia postaci wyniku z racji tego, że p≠
−1, ponieważ jest to potęga nieparzysta(nie wiem czy dobrze się wysławiam w każdym razie
wiadommo o co chodzi). Także bardzo DZIĘKUJĘ AGA1!
Co do 1 to w rozwiązaniu jest x2 − x i nie wiem czemu podstawiasz ax2+bx+c a potem wyliczasz
w(0)=c i tak dalej. Tylko ten środek dla mnie jest niezrozumiały.
4 mar 22:18
Aga1:
W pierwszym na końcu powinno być −15p3 (rozwiązywałam na kartce)
2)
w(x) :F(x)=Q(x)(tak sobie oznaczyłam) i reszta r(x)=ax2+bx+c,bo st.F(x)=3, a st.r(x)<3
Źle napisałam odpowiedź, powinno być
R(x)=x2+x, bo reszta jest postaci. R(x)=ax2+bx+c
W(x): P(x)=q(x) i reszta Z tego wynika ,że wielomian
W(x)=q(x)*P(x)+R(x), przy czym stopień reszty jest mniejszy od stopnia wielomianu przez który
dzielimy,
P(x) zapisałam w postaci iloczynowej, podobnie F(x).
4 mar 23:57
Karolina32: zgubiło mi się p.
Dzięki wielkie
5 mar 00:15
∞∞∞∞∞∞∞: ∞∞∞∞∞∞∞
16 gru 19:45
∞∞∞∞∞∞∞: ^^ oj, sorki za spam...
16 gru 19:45