zastosowanie całek
monii: Znajdź pole powierzchni figury miedzy krzywymi:
xlnx elnx
y= ________ ; y=__________
e x
Jak będą wyglądać granice całkowania? Mi wyszło e,1 . Jak poradzić sobie z powstałą całką? Mi
wyszło coś takiego:
x2lnx−e2lnx
∫ __________________ dx
ex
4 mar 19:04
Basia: dobrze Ci wyszło ale napisz tak:
| | xlnx | | elnx | |
P = | 1∫e [ |
| − |
| ] dx | |
| | e | | x | |
nie martwisz się wtedy, która "wyżej", która "niżej"
i całkuj te ułamki oddzielnie; nie sprowadzaj do wspólnego mianownika (łatwiej)
4 mar 19:12
Basia:
| | xlnx | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫xlnx dx i przez części |
| | e | | e | |
| | elnx | | lnx | |
∫ |
| dx = e∫ |
| dx i przez podstawienie t = lnx |
| | x | | x | |
4 mar 19:14