Oblicz wyrazy czwarty i piaty podanego ciągu geometrycznego:
ysiulec: Oblicz wyrazy czwarty i piaty podanego ciągu geometrycznego:
b)
√2−1, 1,
√2 + 1
q =
√2 + 1, wiadomo

Poradziłem sobie z a
4, w ten sposób:
a
4 =
√2−1 * (
√2+1)
3 = (
√2−1)(
√2+1)(
√2+1)
2 = (
√2+1)
2 = 2+2
√2+1 = 3 + 2
√2
Ale czy tak mam ruszać a
5 ?
a
5 =
√2−1*(
√2+1)
4 = (
√2−1)(
√2+1)(
√2+1)
3 
Pozdrawiam
4 mar 19:00
Eta:
q= √2+1
a4= a3*q = (√2+1)*(√2+1)= (√2+1)2 = q2=........
a5= a4*q= q2*q=q3=(√2+1)3=.........
4 mar 19:08
ysiulec: czyli dobrze napisałem, bo (
√2−1)(
√2+1) = 2−1 = 1, więc na jedno wychodzi

Dziękuje
4 mar 19:12
Eta:
4 mar 19:33
ggh: i co dalj z tym a4 i a5/
27 lis 11:19