zadanko HELP
vixen21: Jeżeli do trzech kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego dodamy odpowiednio 1, 6, 23 to
otrzymamy ciąg geometryczny. Podaj kolejne wyrazy tego ciągu arytmetycznego oraz iloraz nowo
powstałego ciągu geometrycznego. Wiedząc, że suma wyrazów skrajnych ciągu arytmetycznego równa
jest 6.
Ktoś mi to obliczy?
2b=a+c
a+c=6
(b+6)2=(a+1)(c+23)
4 mar 18:44
vixen21: prosze o pomoc
4 mar 19:08
vixen21: help me
4 mar 19:21
Tragos: a + c = 6
2b = a + c = 6
2b = 6
b = 3
a + c = 6
81 = ac + 23a + c + 23
c = 6 − a
a(6 − a) + 23a + 6 − a − 58 = 0
6a − a
2 + 22a − 52 = 0
a
2 − 28a + 52 = 0
Δ = 28
2 − 4*52 = 784 − 208 = 576
√Δ = 24
c
1 = −20
c
2 = 4
ciąg arytmetyczny:
(26, 3, −20) lub (2, 3, 4)
ciąg geometryczny:
(27, 9, 3) lub (3, 9, 27)
4 mar 19:22
vixen21: Dzięki
4 mar 19:45