Problem z wartością bezwzględną
nextion: Mam problem z częścią zadanka:
Oblicz wartość wyrażenia a−b jeśli: b= 4√36−16√5 * (4+2√5)0,5.
a sobie wyliczyłem bez problemu, a że jest dożo ułamków nie będę przepisywał.
Co do b, wyliczyłem że 36−16√5 = (4−2√5)2
Podstawiam do równania:
b=|4−2√5|0,5 * (4+2√5)0,5 = ( |4−2√5| * (4+2√5) )0,5 = (16−20)0,5 =
(−4)0,5
A liczba pod pierwiastkiem musi być >= 0. Tu jest mój problem.
Odpowiedz to b=2.
4 mar 18:38
4 mar 18:41
nextion: thx
4 mar 18:43
smile: wartosc bezwzgledna z 4 − 2√5 to −4 + 2√5, wiec bedzie (−16 + 20)0,5
4 mar 18:44