| 1 | 1 | 1 | ||||
rozwiąż nierówność | + | + | <0
| |||
| x(x+1) | (x+1)(x+2) | (x+2)(x+3) |
proszę o rozwiązanie od początku do końca żebym mogła zobaczyć gdzie popełniam błąd.
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | + | < 0 | |||
| x(x + 1) | (x + 1)(x + 2) | (x + 2)(x + 3) |
| (x + 2)(x + 3) + x(x + 3) + x(x + 1) | |
< 0 | |
| x(x + 1)(x + 2)(x + 3) |
(x + 2)(x + 3) = x2 + 3x + 2x + 6 = x2 + 5x + 6
x(x + 3) = x2 + 3x
x(x + 1) = x2 + x
x2 + 5x + 6 + x2 + 3x + x2 + x = 3x2 + 9x + 6
Δ = 81 − 72 = 9 ⇒ √Δ = 3
| −9 − 3 | ||
x1 = | = −2 | |
| 6 |
| −9 + 3 | ||
x2 = | = −1 | |
| 6 |
| (x + 2)(x + 1) | |
< 0 | |
| x(x + 1)(x + 2)(x + 3) |