ciag arytmetyczny
paki: dany jest trójkąt prostokątny o polu 54, długości jego boków tworzą ciąg arytmetyczny. oblicz
obwód trójkąta..
4 mar 18:21
Basia:
boki: a; a+r; a+2r
i Pitagoras: a
2 + (a+r)
2 = (a+2r)
2
no i układ równań
4 mar 18:25
paki: tylko własnie jak licze to ciagle wychodzi mi ze a to jest jakas liczba pod pierwiastkiem.. a w
odpowiedziach jest pełna liczba..
4 mar 18:41
Basia:
a(a+r) = 108
a2+a2+2ar+r2 = a2 + 4ar + 4r2
a2 − 2ar +r2 = 4r2
(a−r)2 = (2r)2
a−r = 2r
a = 3r
3r*(3r+r) = 108
12r2 = 108
r2 = 9
r=3
a=9
masz policzyć a+a+r+a+2r = 3a+3r = 3(a+r) = 3(9+3) = 36
4 mar 18:51
paki: dziekuje Ci bardzo
4 mar 18:52