matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Ola:
Bardzo proszę o pomoc
Kąt x należy do przedzialu (0;90) stopni, ponadto tg x/2= 7/3. Oblicz sinx i cosx.
4 mar 17:59
Beti:
x
sinx
tg
=
2
1+cosx
teraz układ równań:
7
sinx
{
=
3
1+cosx
{ sin
2
x+cos
2
x=1
4 mar 18:13