PROBABILISTYKA
Szprot: W miarę możliwości proszę o rozwiązanie... Niestety z powodu poprawek które mogą zaważyć nad
moim być albo nie być nie mam czasu tego rozkminiać

Zadanie 2.1
W pewnym przedsiębiorstwie zbadano wysokość zarobków 30 wybranych pracowników i
otrzymano następujące wyniki (w nowych złotych):
420; 240; 490; 670; 450; 270; 390; 210; 580;
400; 280; 730; 440; 660; 1210; 620; 700; 810;
1070; 680; 940; 760; 630; 880; 650; 1140; 460
1380; 720; 910
Dla powyższych danych:
a) zbuduj szereg rozdzielczy przedziałowy,
b) wyznacz średnią z próby i medianę,
c) wyznacz wariancję i odchylenie standardowe.
Polecenia b) i c) wykonaj również bez wykorzystywania szeregu rozdzielczego
przedziałowego.
Porównaj otrzymane wyniki z wynikami uzyskanymi w punktach b) i c).
Zadanie 2.2
Badano miesięczne dochody (w tys. zł) 40 osób. Wyniki zestawiono w tabeli:
Przedział dochodów 2 ÷ 4 4 ÷ 6 6 ÷ 8 8 ÷ 10 10 ÷ 12 12 ÷ 14
Ilość osób 3 10 15 9 2
1
Oblicz: średnią, kwartyle, dominantę, wariancję, odchylenie standardowe i odchylenie
przeciętne z tej próby. Oceń asymetrię rozpatrywanego rozkładu. Oblicz kurtozę.
Wykonaj wykresy: histogram, kołowy, częstości i częstości skumulowanych.
(odp. 7=x ; s2 = 4,8; s = 2,19; a = 0,34; k = 3,125).
Wiadomo, że najbardziej liczny przedział szeregu przedziałowego to [24, 30]. Należy do
niego 60 rozpatrywanych danych statystycznych. W przedziałach sąsiednich jest odpowiednio
o 20% i 30% danych mniej (bardziej liczny jest przedział o wartościach mniejszych).
Oblicz przybliżoną wartość dominanty.
(odp. d = 26,4)