układ równań
Kamila: Hejka, mam problem z określeniem układu równań. Mam napisać, jaki to układ i ile ma rozwiązań i
nie wiem, jak do tego podejść

.
2x + y − z = 1
x + 2z = 2
3x + y + z = 3
4 mar 17:49
Krzysiek: skorzystaj z tw. Kroneckera− Capellego lub tw. Cramera
4 mar 17:50
Kamila: Obliczałam Cramerem takie równania i gdzieś wyczytałam, że jeśli da się Cramerem, to jest to
układ oznaczony, czyli ma jedno rozwiązanie. Ale nie da się bez obliczania stwierdzić, jaki to
układ ?
4 mar 20:23
Aga1: Metoda wyznacznikowa.
Jeśli W≠0, to układ jest oznaczony (ma jedno rozwiązanie)
Jeśli W=0 i Wx=0 i Wy=0 i Wz=0 to układ jest nieoznaczony ( ma nieskończenie wiele
rozwiązań)
Jeśli W=0 i (przynajmniej jeden z pozostałych wyznaczników jest różny od 0 to układ jest
sprzeczny.
4 mar 20:50
Layla: Dzięki wielkie !
4 mar 21:03