ciag
bartek: Suma sześciu początkowych wyrazów malejącego ciagu geometrycznego jest 72 razy większa od sumy
trzech kolejnych jego wyrazów. Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego jeżeli iloczyn
drugiego i czwartego wyrazu jest równy 4.
jak rozwiazać to zadanie?
4 mar 17:44
4 mar 17:52
bartek: no własnie mam problem z jego rozwiązaniem
4 mar 18:00
Krzysiek: a jaki układ równań ułożyłeś?
4 mar 18:01
bartek: s6=72s3
4 mar 18:12
Mila: a
2*a
4 =a
32 ⇔a
3 2 =4 ⇔a
3 =2 lub a
3 =−2
| | 1−q6 | | 1−q3 | |
a1 |
| =72*a7* |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
| | 1−q6 | | 1−q3 | |
a1 |
| =72*a1*q6* |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
podaj odp.
5 mar 15:45
bartek: eej nie rozumiem skąd tam się wzieło te a7
5 mar 17:59
bartek: już wiem. niedopaczenie
5 mar 18:00
Mila: Obliczyłeś?
5 mar 21:33