trygonometria
bar80: może ktoś wyjaśnić w jaki sposób dojść do rozwiązania równania:
cos2x + sin2x +1 =0
4 mar 17:24
aneta: hej, w której klasie jesteś?
4 mar 17:29
bar80: 2 liceum w łukowie. a co?
4 mar 17:30
aneta: pytam, bo chcę dopasować model rozwiązania do twojego poziomu.
4 mar 17:31
aneta: ok, to robimy

cos2x =
√1 − sin22x
√1 − sin22x + sin2x + 1 = 0
√1 − sin22x = − sin2x − 1 obustronnie do kwadratu
1 − sin
22x = sin
22x + 2sin2x +1
2sin
22x + 2sin2x = 0
sin
22x + sin2x = 0
podstawienie: sin2x = t; t∊<−1; 1>
t
2 + t = 0
t(t+1)=0
t=0 lub t=−1
sin2x = 0 lub sin2x = −1
sin2x = sin0 lub sin2x = sin−90
x = 0 + kπ lub 2x = −90 + 2kπ; k∊C
| | π | | 5π | |
x = kπ lub x = − |
| + kπ lub x = |
| + kπ; k∊C |
| | 4 | | 4 | |
4 mar 17:41
aneta: w trygonometrii, przy podstawianiu na miejsce sinusa, bądź cosinusa, pamiętaj, żeby zaznaczyć,
że interesują cię rozwiązania z przedziału < −1; 1 >
jeśli wyjdzie ci coś spoza tego przedziału, to odrzucasz
4 mar 17:46
Basia:
1. √a2 ≠ a (nie musi) √a2 = |a|
a nic nie wiesz o znaku tego cos2x
2.
dla k = 1 x=π
cos2π+sin2π+1 = 0
1 + 0 + 1 = 0
"udowodniłaś", że 2=0
3.
dla x=(5π/4)
cos(10π/4)+sin(10π/4)+1 = 0
cos(2π + π/2) + sin(2π+π/2)+1=0
0+1+1=0
znowu "udowodniłaś", że 2=0
4.
cos2x+sin2x+1 = 0
2cos2x − 1 + 2sinxcosx + 1 = 0
2cosx(cosx + sinx) = 0
cosx = 0 ⇔ x = π2 + kπ
lub
cosx + sinx = 0
cosx = −sinx /:(−cosx)
tgx = −1
x = −π4 + kπ
czyli: x = π2 + kπ lub x = −π4 + kπ
i to by było "na tyle"
4 mar 18:00