matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczenie kombinacji/ wyznaczanie n
zdzih:
znajdź n, wiedząc że:
n
n−2
n
1
−
= 0
4 mar 17:17
pigor:
... np. tak : oczywiście n∊N
+
i n>2, a wtedy
n
n−2
n
1
n!
(n−1)n
−
=0 ⇔
− n=0 ⇔
−n=0 / *2 ⇔
(n−2)! * (n−n+2)!
2
(n−1)n−2n=0 ⇔ n(n−3)=0 ⇒
n=3
− szukana wartość n , spełniająca warunki zadania . ...
4 mar 23:41
krzych:
n
n−2
n
2
n(n − 1)
=
=
2
n
1
= n
n(n − 1)
2
= n /*
2
n
n − 1 = 2 n = 3
4 mar 23:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick