takiego zadania też nie umiem zrobić
POMOŻE MI KTOŚ??: log6 x=2log6 4− log6 18 oblicz x
4 mar 17:10
Aga1: log
6x=log
616−log
618
| | b | |
Do prawej strony zastosuj wzór log ab− logac=loga |
| |
| | c | |
4 mar 17:15
Eta:
Założenie x>0
| | 16 | |
2log64= log642= log616 i log616−log618= log6 |
| |
| | 18 | |
| | 16 | | 16 | | 8 | |
to: log6x= log6 |
| ⇒ x= |
| = |
| |
| | 18 | | 18 | | 9 | |
4 mar 17:15
aneta: korzystasz z własności logarytmów
przede wszystkim: x>0
log
6 x = log
6 4
2 − log
6 18
4 mar 17:16
POMOŻE MI KTOŚ??: a co zrobić jeśli jest coś takiego :
log0,5 x=1+2log0,5 3
4 mar 17:22
Eta:
Wiadomo,że 1= log0,50,5
log0,5x= log0,50,5+log0,532
log0,5x= log0,5(0,5*32)
to: x= 0,5*32 =.........
4 mar 17:29
POMOŻE MI KTOŚ??: dziękuje

udało mi się to zrobić teraz zaczynam robić 3 przykład zobaczymy czy mi się uda
4 mar 17:34
POMOŻE MI KTOŚ??: jednak chyba nie dam rady tego zrobić sam

logx= −2+3log5−log0,25
4 mar 17:39