Wyznacz trzy początkowe wyrazy ciągu
Pit: Witam,
Mam wyznaczyć trzy początkowe wyrazy tego ciągu:
an=12+22+...+n2.
Przez ten dość dziwny wzór nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc.
4 mar 17:09
konrad: a1=12
a2=12+22
a3=12+22+32
4 mar 17:12
Pit: Tylko dlaczego tak?
4 mar 17:14
Pit: Proszę o wytłumaczenie, jak wykonać takie zadanie.
4 mar 17:21
konrad: podstawiasz pod n i liczysz
4 mar 17:23
Pit: To, to się domyślam, chodzi mi o to jak obliczyć to dla a
1, a
2.

Bo a
3, to wiadomo
4 mar 17:29
konrad: dla a1 jest pop rostu a2, tak jak dla a2=12+22
4 mar 17:31
konrad: tam miało być 12 nie a2
4 mar 17:31
Pit: Mhm, no ok, już chyba łapie. Dzięki
4 mar 17:32