PILNE !
Olka: Punkt A=(3,4) jest wierzchołkiem równoległoboku, ktorego dwa boki zawarte sa w prostych o
rownaniach y=x i y=1/2x +1. Znajdz:
a) wspolrzedne punktu pezeciecia przekatnych
b) wysokosc rownolegloboku
4 mar 17:08
ejendi:
punkt przecięcia tych prostych:
y=x i y=1/2x +1
x=x/2+1⇒x=2
y=2
żadna z tych prostych nie zawiera punktu A czyli to jest C(2,2)
prosta ∥do y=1/2x +1 przez A
y−4=1/2(x−3)⇒y=x/2+2,5
punkt B
y=x i y=x/2+2,5
punkt przecięcia tych prostych:
x=x/2+2,5⇒x=5
y=5
B(5,5)
Punkt D
prosta ∥do y=x przez A
y−4=x−3⇒y=x+1
y=x+1 i y=1/2x +1
punkt przecięcia tych prostych:
x+1=1/2x +1
x=0
y=1
Mamy A=(3,4), B(5,5), C(2,2) i D(0,1)
z tego przekątne AC i BD
−4x + 5y = 5 i −2x + y = −2
wysokość to odległość np: B od y=1/2x +1
5 mar 00:04