Proszę o pomoc
Paweł O.: Proszę o pomoc.
Zad.1.Rozwiąż (3+√8)x + (3−√8)x= 34
Zad.2.Napisz równanie stycznych do okregu x2+y2+2x−6y=0 i rownoleglych do prostej x−y−7=0
Zad.3.Napisz rownanie prostych prostopadlych do prostej 2x−y+1=0 oraz odleglych od niej o 2√5
4 mar 17:06
Eta:
podstaw za (3+
√8)
x= t , t>0
| | 1 | |
i rozwiąż równanie: t+ |
| = 34 |
| | t | |
4 mar 17:18
Paweł O: to juz zrobilem ale dzieki
4 mar 17:22
Eta:
2/ prosta k: x−y−7=0 to: p II k ma równanie p: x−y+b=0
o: x
2+y
2+2x−6y=0 ⇒ o: ( x+1)
2+(y−3)
2= 10 ⇒ S(−1,3) r=
√10
odległość d środka S od stycznej jest : d= r=
√5
| | |−1−3+b| | |
d= |
| = √10 |
| | √12+(−3)2 | |
|b−4|= 10 ⇒ b=......... v b=..........
dokończ napisz równania tych stycznych ( będą dwie takie styczne)
4 mar 17:25
Paweł O: super wielkie dzieki
4 mar 17:33
Paweł O: jeszcze tylko trzecie jakby ktos mogl mi rozwiazac bylbyl dozgonnie wdzieczny
4 mar 17:35
Paweł O: moze mi ktos jeszcze pomoc przy 3?
4 mar 17:45
Paweł O: w zad1 t=17−12√2 i t=17+12√2 i pozniej jak podstawie do t=(3+√8)x i jak dalej rozwiazac?
4 mar 17:55
vc: .
4 mar 18:03
Paweł O: dlaczego w 2/ d=√5
4 mar 18:19
Paweł O: moze mi ktos jescze pomoc?
4 mar 18:25
Paweł O: ?
4 mar 18:30
Mila: Zadanie trzecie, sprawdź treść. Te proste mogą być równoległe?
4 mar 20:35