;(
ola: Czy ktoś może mogłby mi pomóc z zadaniem z fizyki

:(
1.Ciało a porusza sie po okręgu, którego promień jest 4 razy dłuższy niż promien okregu, po
ktorym porusza sie cialo B. Jeżeli przyspieszenie dośrodkowe obu ciał jest jednakowe to,:
A.okresy ruchu obu ciał są jednakowe
B.okres ruchu ciała A jest dwa razy krótszy niż ciała B
C.okres ruchu ciała A jest dwa razy dłuższy niż ciała B
D.okres ruchu ciała A jest cztery razy krótszy niż ciała B
4 mar 16:58
?: A) okresy ruchu jednakowe czyli predkości kątowe Ω jednakowe: aA=aB => Ω2(4R)=Ω2(R)
=> 4R=R => 4=1 , sprzeczność czyli zdanie nie jest prawdziwe
B) ΩA2(4R)=ΩB2(R) => (ΩA/ΩB)2=4R/R => ΩA/ΩB = √4 = 2, nieprawda ale wynik zgadza się
z odpowiedzią C
4 mar 17:56
ejendi:
T={2πR}{v}
wstawić promienie i porównać, coś się poupraszcza
a tak z obliczeń
R
T1= 6,283 1
T2= 12,566 4
T2/T1=2
4 mar 17:58