Trygonometria
1: Jak rozwiazac sin|x|=12 ?
Bo gdybym miał |sinx|=12 to bym zrobil:
sinx=12 lub sinx= − 12
no i wlasnie czym rozni sie to jak wartosc bezwzgledna jest tylko na samym x a jak jest na
sinx?
Bo wiem tyle ze wykres w tym pierwszym wypadku odbijamy z prawej na lewa a w drugim przypadku z
dolu na gore i jak to sie ma do rozwiazan?
4 mar 16:52
1:
4 mar 18:20
Basia:
to nie jest |sinx|
sin|x| = 12 ⇔ |x| = π6+2kπ lub |x| = 5π6 + 2kπ ⇔
x = π6+2kπ x = −π6−2kπ lub
x = 5π6 + 2kπ lub x = −5π6 − 2kπ
4 mar 18:35