pomocyy
Olka: jakie współrzędne ma obraz punktu P=(a,b) w symetri względem prostej y=2x ?
4 mar 16:52
ejendi:
wektor prostej y=2x
−2x+y=0
w(A,B)=(−2,1)
to jest wektor ⊥ do y=2x
cosinusy kierunkowe wektora w
|w|=
√(−2)2+12=
√5
odległość P(a,b) od Y=2x
wektor wp zaczepiony w punkcie P
| | −2(−2a+b) | | 4a−2b | |
Px=d*cosα= |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
P'=P+2wp
4 mar 18:57
ejendi:
d=|wp|
4 mar 21:10
4 mar 21:41
ejendi:
P'=P+2wp tu jest bład, powinno być
P'=P−2wp, wektor przeciwny
| | 4a−2b | | 8a−4b | |
P'x=a−2Px=a−2* |
| =a− |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | −2a+b | | 4a−2b | |
P'y=b−2Py=b−2* |
| =b+ |
| |
| | 5 | | 5 | |
po uproszczeniu:
7 mar 11:11
ejendi:
czyli to samo co podała Aga1, po uproszczeniu
czy to jest wzór dla dowolnej prostej?
1 i 2 kojarzy się z wektorem (−2,1) a 4?
7 mar 11:19
ejendi:
kolejna poprawka, pisanie w tym edytorze jest męczliwe!
P'y=(4a−3b)/5 powinien być +
P'y=(4a+3b)/5
P'((4b−3a)/5,(4a+3b)/5)
7 mar 11:39
Aga1:

Podałam Ci odp do Twojego zadania,
A wzór . Obrazem punktu A(x,y) w symetrii względem prostej kk:y=ax jest punkt A
'(x
',y
')
S
k(x,y)=(x
',y
')
gdzie
AP
→=PA
'→
Nie znam wzorów na symetrię względem prostej y=ax+b.
7 mar 11:57