Trygonometria
1: Rozwiąż równania:
a) cos(2x − π6) − cos(x + π6) = 0
b)tg2x = tg x
4 mar 16:38
1:
4 mar 16:57
Aga1: | | π | | π | |
1)cos(2x− |
| )=cos(x+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2x− |
| =x+ |
| +2kπ lub 2x− |
| =−x− |
| +2kπ, k∊C |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
dokończ.
4 mar 17:03
Aga1: 2)tg2x=tgx
2x=x+kπ, k∊C
dokończ
4 mar 17:04
1: a wogole dlaczego jak porównujesz te dwa wyrazenia to dopisujesz jeszcze 2kπ i dlaczego w
drugim przypadku jest 2x−
π6 = −x −
π6 +2kπ
4 mar 18:20
Collombo: cos jest funkcja parzysta poczytaj trochę
4 mar 18:23
1: a gdyby byl zamiast cosinusa sinus to jak wtedy trzeba by było rozwiazac?
4 mar 19:47
Aga1: sinx=siny⇔x=y+2kπ lub x=(π−y)+2kπ, k∊C
4 mar 19:51