stereometria
matroz:

Promienie okręgów: wpisanego w trójkąt prostokątny i opisanego na tym trójkącie wynoszą
odpowiednio 2 i 5. oblicz obj. i pole całkowite bryły powstałej w wyniku obrotu tego trójkąta
woków:
a) prostej zawierającej najktórszy bok trójkąta
b)zawierającej najdłuższy bok trójkąta
dorzucam prymitywny rysunek
4 mar 16:31
matroz: yyy mam sugestię zaraz wrzucę rysunek
4 mar 16:37
matroz:

CD = 5−x
DA=2
EB=5+x
(5−x+2)
2+(2+5+x)
2=10
2
wyszło x=1
ac=6
ab=8
cb=10
tak ma być?
4 mar 16:43
matroz: odswiezam
4 mar 17:03
Mila: Przyprostokątne, 6 i 8 to jest Δ Pitagorejski ( dwa razy większy od egipskiego)
Bryłe wyobrażasz sobie?
Można inaczej policzyć a i b − przyprostokatne.
4 mar 21:25
matroz: w a) wyszedł walec, w b) dwa walce
zrobiłem już.
5 mar 19:31
Mila: Matroz − stożek, dwa stożki.
5 mar 20:47