rozwiąż równania:
......................: rozwiąż równania:
a)(x2+2x)2−x2=0
b)x4−(3x2+2)2=0
c)(4x−3)(x2−4)=(3x2−12)(3+2x)
4 mar 16:24
asdfdsasdf: pierwsze:
2x2 + 4x −x2 = x2 +4x = x(x+4)
4 mar 16:41
asdfdsasdf: c:
(4x − 3 )(x2−4) = 3(x2 − 4)(3 + 2x)
4x−3 = 9 + 2x
x=−6
4 mar 16:49
asdfdsasdf: jak przyklad b rozwiazac?
4 mar 17:16
asdfdsasdf: poszukalem na stronie, znalazlem tw.bezouta i podkladam dzielniki ostatniego wielomianu
x4 − 6x2 −4 = 0
dzielniki to 1,−1,2,−2,4,−4
w(1) = 1−6−4 = −9
w(−1) = −9
w(2) = 16−6*4 −4= −12
w(−2) = −12
w(−4) = 156
w(4) = 156
jezeli przepisales blednie i jest x4 −(3x−2)2 = 0
to W(2) = 0
4 mar 17:50
asdfdsasdf: BUMP

4 mar 18:22