matematykaszkolna.pl
kwadrat i prostokąt Paweł: rysunekKwadrat podzielono na cztery figury−dwa przystające trapezy i dwa przystające trójkąty prostokątne. Z tych figur złożono prostokąt( sory rysunek trochę prowizoryczny). Pole kwadratu wynosi 169 a pole prostokąta wynosi 168. Dlaczego kwadrat i prostokąt mają różne pola ? ( szczerze nie mam pojęcia)
4 mar 16:23
Mila: Ponieważ nie można ułożyć prostokąta. Oblicz przekątną prostokąta i jej składowe i porównaj.
4 mar 16:29
Basia: rysunekbo drugi rysunek kłamie kąt między "pochyłym" ramieniem trapezu a jego podstawą nie jest równy kątowi między krótszą przyprostokątną a przeciwprostokątną trójkąta (możesz to sprawdzić licząc np. tangensy tych kątów) czyli trapez i trójkąt w rzeczywistości nie tworzą trójkąta tylko takie coś co narysowałam, z tym, że różnica jest tak minimalna, że gołym okiem prawie niedostrzegalna
4 mar 16:30
Paweł: aha wielkie dzięki, nie wpadł bym na to że tak podpuszczają przy takich zadaniach. Prosiłbym jeszcze o zerknięcie do tego zadania co dodałem trochę wcześniej o ciągach
4 mar 16:34