help
Ola : podstawa graniastoslupa prostego jest trapez rownoramienny o podstawach dlugosci 2 i 6 cm oraz
kacie ostrym 30 stopni. Wysokosc tego graniastoslupa wynosi 4. oblicz :
a)objetosc graniastoslupa
b)dlugosc przekatnej graniastoslupa
c)pole przekroju zawierajacego dwie przciwlegle krawedzie boczne
4 mar 15:58
Ola : blagam o pomoc
4 mar 16:06
ejendi:
a)
pole trapezu
ht=(6−2)*sin30=2
itd
b)
przekątna trapezu:
pt2=ht2+((a+b)/2)2=20
pg2=pt2+hg2
c)
Pole=pg*h
4 mar 16:53
Ola : to mi pomogłeś
4 mar 17:15