matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
l
Ola :
Kulę o promieniu długości r przecięto płaszczyzną odległą od środka kuli o 1/2r. Przekrój ma pole równe 27πcm³. Oblicz objętość i pole powierzchni kuli.
4 mar 15:55
Lena:
3 gru 17:15
dawid cfal:
seimaaaaa
3 gru 19:10
:
πR
2
=27π ⇒ R=3
√
3
r
R
2
+(
)
2
=r
2
2
3r
2
27=
4
r=6
4 gru 10:55